Oldal kiválasztása

Rólunk

A kiskunhalasi Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus 2022-ben nagyszabású koncerttel – a régi tagokkal együtt – ünnepelte megalakulásának és a városi, megyei működésének 40+2 éves évfordulóját.

1997-ben az addig református gyülekezeti énekkar felvette Lorántffy Zsuzsanna református nagyasszony nevét, akit a kórustagok példaképnek tartanak. Az ekként újjáalakult együttesünk németországi, hollandiai, szerbiai hangversenykörutakon vett részt.

Közös hangversenyen szerepeltünk neves zenészekkel, Így énekelhettünk Lehotka Gábor orgona-, és a Wesmont Orchestra zenekari kÍséretével gyülekezeti és városi programok mellett.

2007-ben Caldara: Missa Dominicalis című művének magyarországi ősbemutatóját a halasi Zeneiskola tanáraival kiegészült vajdasági Garden Quartet kíséretében valósítottuk meg.

2013-ban közreműködtünk egy sajátságos műfaj, az Operódia bemutatóján Kiskunhalason a Szegedi Szimfonikus Zenekar vonósaival és Somorjai Péter vezényletével. Még ebben az évben a kiskunhalasi református Istentiszteleten gyülekezeti kórusként közreműködve a Kossuth Rádióban, a Missa Domenicalis magyarországi bemutatója kapcsán a Bartók Rádióban, a gyülekezetről készített kisfilmben a Magyar TelevÍzióban szólalhatott meg a kórus.

2014 március 8-án kórusunk elnyerte a Gálakórus címet az „Éneklő Magyarország” XVIII. Országos Kórusminősítő Hangversenyen. Még ez évben május 30-án St. Martin jótékonysági koncertjén működtünk közre.

2015. március 14-étől kezdve 8 alkalommal vett részt kamarakórusunk az Omega együttes Beatmise koncertjein Kiskunhalason, országszerte és a határon túl.

2016-ban augusztus 20-a kapcsán vajdaságban: Maradékon és Magyarkanizsán, a karácsonyi programsorozatban Kiskőrösön, Kunfehértón, majd Kiskunhalason a Városi Fúvószenekarral adtunk koncertet.

2019-ben különös élmény volt, hogy szerepelhettünk egy fiatal Hong-Kongi zenész kiskunhalasi koncertjén és az ő művét, a Kínai virágokat kínai nyelven énekelhettük el.

2020-ban a pandémia idején sem tört meg a kórus munkája. Két videófilmet készítettünk, amelyben tagjaink a saját bezártságukban, otthonukban énekelték fel a szólamukat.

A feszültségekkel terhes mindennapokból az éneklés, a közösségi élmény energiapótlást jelent, melyet minden kóruspróbán megtapasztalunk. A közösségnek az egyéni lelkierőre ható támogatása, a szereplések fizikai megterhelése, a katartikus élmények a sport mellett a művészeti tevékenységben élhető meg a maga teljességében. Ezt adja a kórustagoknak a Kamarakórus és ezek értékét kapja meg a programok minden résztvevője – szereplő és közönség egyaránt.